Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Updated on 17 juni 2023
Art journaling

Wat je moet weten over art journaling

Art journaling is naast bullet journaling één van de vele vormen rondom journaling en scrapbooking. Toch onderscheidt deze vorm van journaling zich van de andere vormen aanzienlijk. Het is namelijk oprechte kunst. De mooiste creaties worden gemaakt in deze journals. Toch is het terecht om jezelf af te vragen wanneer iets een art journal is.

Wat is art journaling? #

Bij een art journal kun je denken aan kleuren, afbeeldingen, patronen en verschillende materialen om emoties, gedachten en gevoelens te verwerken. Eigenlijk is het hetzelfde als een geschreven journal, enkel zonder de lappen tekst. Je gebruikt kleuren en verschillende materialen om emoties over te brengen naar papier. Er zijn creatievelingen die ervoor kiezen om tekst en woorden in hun art te gebruiken, maar het hoeft dus niet.

Je hebt alle creatieve ruimte die je maar kunt bedenken, omdat alles mag bij art journaling. Waarbij het bij scrapbooking gaat om een creatieve bezigheid om herinneringen vast te leggen, draait het bij art journaling echt om het verwerken van emoties. Je kunt het onder andere zien als een creatieve uitlaatklep en als een gezonde coping mechanisme.

Waarom art journaling? #

Je vraagt je misschien af waarom je aan art journaling zou moeten doen. Wanneer je online op art journalers zoekt, zul je ontdekken dat niet iedereen het concept begrijpt. Je komt veel vragen tegen over wat art journaling is. Echter zijn er zeker een hoop redenen om de creatieve hobby op te pakken.

Je kunt gevoelens verwerken

Een van de redenen om aan art journaling te doen, is om je emoties, gedachten en gevoelens te verwerken. Het wordt in veel gevallen dus gebruikt als een dagboek zonder woorden. Alle voordelen van een normale journal, zitten ook aan kunst journal. Je kunt dus denken aan minder stress, betere nachtrust en minder piekeren.

Het is open voor interpretatie

Het voordeel van een art journal is dat hetgeen dat je maakt voor iedereen op een andere manier te interpreteren is. De emoties, gedachten en gevoelens die jij kwijt wilt in de journal zijn niet te lezen omdat je over het algemeen geen lappen tekst gebruikt. Jouw persoonlijke journal is dus privé, omdat niemand exact kan weten waar het overgaat. Ideaal voor gedachten die je eigenlijk met niemand wilt delen.

Het vergroot je creativiteit

Met een kunst journal ben je verschillende creatieve activiteiten met elkaar aan het combineren. Denk aan verf, krijt, lijm, tekenen, enz.. Alle activiteiten vragen creativiteit en oplossingsvermogen. Terwijl je met art journalen bezig bent, probeer je namelijk bepaalde emoties; gevoelens en gedachten te verwerken. Je kent het vast wel dat je op zoek gaat naar nieuwe technieken en trends om het gewenste effect over te brengen. Daarvan wordt je erg creatief van omdat je steeds weer op zoek gaat naar een manier om het gewenste effect over te brengen.

Wat heb je nodig bij art journaling? #

Doordat bij een kunst journal alles mogelijk is, kun je een hoop verschillende materialen inzetten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan verf; stiften; pennen; krijt en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn eigenlijk oneindig. Het antwoord op wat je dus nodig hebt voor kunst journaling is niet perse zwart-wit. Wat je sowieso nodig hebt is een journal van goede kwaliteit. Daar lees je later meer over.

Je gaat verschillende materialen gebruiken tijdens het journalen en de journal moet daar wel tegen kunnen. De journal moet namelijk tegen verschillende substanties kunnen. Verf bevat veel water, maar potloden weer niet. Je wilt een journal die redelijk stevig is om overal tegen te kunnen. Bovendien raad ik je aan om een journal te hebben met blanco pagina’s. Je kunt bijvoorbeeld de journal van Mijn Art Journal gebruiken.

Hoe start je een art journal? #

Hoe start je een art journal

Kun je niet wachten om je eigen art journal te beginnen? In principe vraagt het niet heel veel stappen om te starten. Zodra je de materialen in huis hebt, kun je eigenlijk direct al beginnen. Het gewoon gaan doen, is ook eigenlijk de beste manier om een activiteit te leren kennen en onder de knie te krijgen. Toch heb ik voor het gemak de stappen voor je opgeschreven, inclusief een aantal tips.

Stap 1. Kies een journal

Het is belangrijk om een journal uit te kiezen van goede kwaliteit. Bij deze creatieve hobby worden namelijk verschillende materialen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan waterverf, krijt, lijm en pen en papier. Een journal moet tegen al die materialen kunnen. Je kunt daarom het beste kiezen voor een journal met stevig papier met een goede dikte. Een journal met acrylpapier of aquarelpapier is bijvoorbeeld een goede optie.

Stap 2. Selecteer art journal materialen

Vervolgens raad ik je aan om te bepalen welke materialen je allemaal in wilt gaan zetten. Uiteraard zijn de mogelijkheden onbeperkt en kun je steeds meer materialen aan je assortiment toevoegen. Ik raad je wel aan om niet direct te hard van stapel te lopen. Ten eerste kan het je een hoop geld kosten om het allemaal aan te schaffen, maar tegelijkertijd is het ook verstandig om eerst een aantal materialen te leren kennen. Door met een kleine selectie te beginnen, kun je de materialen goed ontdekken. Een aantal handige art journal tools kun je onder andere hier vinden.

Stap 3. Probeer de verschillende materialen eerst uit

Oefening baart kunst. Voordat je bezig gaat in je mooie nieuwe art journal raad ik je aan om eerst de materialen uit te proberen. Doe dit bijvoorbeeld op een leeg papiertje of in een oude krant of in een notitieboekje dat al helemaal vol zit en toch al weggaat.

Stap 4. Tijd om te starten met art journaling

Zodra je een geschikte journal hebt gekozen en de materialen een beetje hebt leren kennen, is het tijd om te beginnen met jouw persoonlijke art journal. In eerste instantie raad ik je aan om gewoon te beginnen en je geen zorgen te maken over het “echt” vertalen van je gedachten en emoties. Dat komt wel op het moment dat je jouw persoonlijke stijl hebt ontdekt.

Waar moet je rekening mee houden met art journaling? #

Niet alle creaties in jouw art journal zullen volledig naar jouw smaak zijn. Het is niet simpel om emoties en gedachten te vertalen met art journal materialen. Dat vraagt namelijk oefening. Houd daar rekening mee. Bovendien kun je ook niets verkeerd doen. Alles mag en kan. Er zijn helemaal geen regels en dat maakt het zo fijn om te doen.

Tijdens het art journalen kunnen bepaalde materialen door het papier heen lekken. Je kent het bijvoorbeeld vast wel dat stift kan doordrukken. Hetzelfde kan gebeuren met bijvoorbeeld verf en andere materialen. Om de bladzijde ervoor of erna te beschermen, kun je er papier of een krant tussen doen. Dat kan het doordrukken aanzienlijk voorkomen. Wilt ook dat niet werken, dan kun je ervoor kiezen om enkel één zijde van de journal te gebruiken.

Deel dit artikel: