Updated on 17 juni 2023
Bullet journal

Wat je moet weten over een bullet journal

Zoals je misschien al hebt ontdekt, zijn er verschillende soorten journals. Je hebt bijvoorbeeld een art journal en een reisjournal, maar je hebt ook een bullet journal. Over dat laatste wil ik het in dit artikel graag hebben. Ik vertel je onder andere wat een bullet journal is, waarbij het jou kan helpen en hoe je er zelf eentje start.

Wat is bullet journaling? #

Je kunt een bullet journal aanschouwen als een agenda, tracker, planner en to-do list in één. Het is een tool die je kunt inzetten voor persoonlijke organisatie. Een bullet journal herken je aan de welbekende puntjes, in plaats van lijnen, die verspreid over het papier staan. Het woord bullet komt van de afkorting van het opsommingsteken uit de Engelse taal. De oorsprong van de naam is dus eigenlijk vanuit meerdere kanten uit te leggen. Tijdens bullet journaling som je namelijk onder andere veel informatie op in jouw journal.

Ryder Carroll is de man die de Bullet Journal Method heeft ontwikkelt. Het is een tool dat hij heeft ontworpen voor mensen met ADHD, maar het is uitgegroeid tot een wereldwijde tool voor iedereen die moeite heeft met focussen. In het filmpje hieronder legt de Ryder Carroll de methode wat mij betreft heel duidelijk uit. De methode bestaat uit twee elementen, namelijk het systeem en de uitvoering. Bij het systeem draait het om het verhogen van je productiviteit in de beschikbare tijd. De uitvoering zorgt voor mindfullness. Je wordt tijdens het uitvoeren van het systeem meer bewust van wat je doet en waarom je het op die manier doet.

Een bullet journal is minimalistisch

Het draait bij een bullet journal om overzicht, structuur en duidelijkheid. Je bereikt dat het beste met een vrij minimalistische journal. Wanneer je teveel op schrijft, weet je uiteindelijk niet meer waar je moet kijken. Je gaat dan het doel van het journalen voorbij. Ryder Carroll raadt dan ook onder andere aan om vormen en tekens te gebruiken. Je weet dan precies waar het overgaat. Met de methode van the Method van meneer Carroll worden er drie symbolen gebruikt, namelijk een cirkel, een ingekleurd rondje en een streepje. Het streepje geeft een notitie aan, het ingekleurde rondje een taak en de cirkel een afspraak.Je kunt ook je eigen symbolen en figuurtjes gebruiken voor overzicht. Kleuren werken ook heel goed.

Welk doel heeft bullet journaling? #

Je kunt de journal volledig aan jouw specifieke wensen aanpassen. Het is en blijft uiteindelijk een tool om jouw persoonlijke organisatie bij te houden. In het filmpje van de bedenker van de methode wordt al enigszins duidelijk waarom bullet journaling kan helpen. Toch heb ik nog een aantal andere redenen voor je op een rijtje gezet.

Je creëert overzicht

Het hele concept is oorspronkelijk gecreëerd als een marketing tool. Je kunt met een bullet journal dus uitstekend overzicht creëren op meerdere aspecten in je leven. Niet alleen wat betreft je opleiding en carrière gebied kun je schema’s en dergelijke opzetten, maar ook voor je financiën, huishouden en vrije tijd. Ideaal om alle noodzakelijke stappen mee uit te werken. Je weet precies wat je moet doen om jouw doelen te bereiken. Bovendien is het een tool om inzichten te krijgen in bijvoorbeeld in je emoties, gevoelens en dergelijke.

Een bullet journal helpt bij management

Je kent de welbekende to-do-lijst vast wel of misschien heb je de voorkeur aan een agenda. In een bullet journal kun je dit onder andere verwerken. Sterker nog, je kunt nog veel verder gaan dan enkel een to-do-lijst. Je maakt met de lijstjes en de schema’s alles inzichtelijk. Dat helpt je om je doelen te bereiken en ook je vooruitgang en ontwikkelingen bij te houden. Door dagelijks jouw bullet journal in te vullen en bij te houden, wordt je ook dagelijks aan je doelen herinnert. Dat houdt je scherp. Bovendien leert het je prioriteren. Je werkt op die manier de doelen af die echt noodzakelijk zijn.

Het is een creatieve uitlaatklep

In een bullet journal kun je onwijs veel creativiteit kwijt. Het is daardoor ook de perfecte creatieve uitlaatklep. Je kunt bijvoorbeeld dagelijks je gemoedstoestand en je energieniveau bij houden met verschillende kleuren, emoji’s of met tekeningen. Het is uiteraard maar net wat er bij jouw persoonlijke stijl en dergelijke past. De tekentjes, kleuren en symbolen zorgen ervoor dat de mogelijkheden oneindig zijn.

Een bullet journal is een uitstekende tool om te reflecteren

Juist omdat je allerlei gedachten en gevoelens kwijt kunt in een bullet journal, is het ook mogelijk om de journal te gebruiken om mee te reflecteren. Doordat je de journal elke dag; week of maand invult, kun je onder andere patronen ontdekken. Wanneer je patronen kunt ontdekken in bepaalde aspecten, kun je er op inspelen. Merk je bijvoorbeeld dat je elke maand op dezelfde dag somber bent, dan kun je dingen uitproberen om daar iets aan te doen. En daar kun je weer op reflecteren.

Wat heb je nodig bij bullet journaling? #

Je hebt met name een schriftje, journal of boekje nodig om alle informatie in op te schrijven. Er zijn tegenwoordig een hele hoop Apps en websites te vinden waardoor je online kunt journalen, maar vaak gaat de voorkeur uit naar pen en papier. Naast een journal heb je dus ook pen; potloden en/of stiften nodig. Doordat de activiteit ontzettend populair is, is er ook een uitgebreide markt. Je kunt in uiteenlopende prijzen er van alles voor aanschaffen, maar met een blanco journal kun je ook al starten.

Verder hangen de benodigdheden af van hetgeen dat jij bij wilt houden. Bovendien hangt het van jouw persoonlijke voorkeuren af. Je kunt bijvoorbeeld ook washi-tape, stickers, linialen, stempels en nog vele andere spullen inzetten. Ook kun je een hoop spullen die je thuis al hebt gebruiken. Bekijk deze tips voor inspiratie.Het is namelijk de bedoeling dat de journal volledig bij jouw persoonlijke situatie aansluit. Uiteindelijk is het het doel om jouw productiviteit te verbeteren of juist een trend te ontdekken in jouw gevoelens, activiteiten en dergelijke.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Hoe start je bullet journaling? #

Ben je van plan om een bullet journal te starten, ik help je graag op weg. Het vraagt eventjes wat tijd om de journal helemaal klaar te zetten om daadwerkelijk te kunnen starten. Echter is het zeker de moeite waard en met de volgende stappen, heb je de journal zo klaar voor gebruik.Je kunt er ook voor kiezen om dit Youtube-filmpje te bekijken, daarin leggen zij duidelijk uit hoe je een bullet journal kunt starten en opbouwen.

Stap 1. Kies een journal

Eerder heb je al kunnen lezen dat een bullet journal vooral bestaat uit pagina’s met een raster van stippeltjes erop. Je kunt ook kiezen voor een blanco schrift, journal of boekje. Dat is het eerste dat je nodig hebt om een bullet journal te starten. Kies er eentje uit met een mooie kaft. Je gaat er vaak in werken en dus is het belangrijk dat de journal motiverend eruit ziet. Een journal zelf maken of versieren is natuurlijk ook mogelijk. Zorg er wel voor dat de journal stevig is. Het moet het vele gebruik wel aankunnen natuurlijk.

Stap 2. Stel een bullet journal plan op

Het handige aan een bullet journal is dat je alle lijstjes op één plek kunt verzamelen. Tegelijkertijd kun je in een bullet journal nog veel meer informatie zetten. Het is belangrijk om een helder plan te hebben voordat je een bullet journal gaat starten. Bedenk wat je er allemaal in wilt verzamelen. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Wat voor aantekeningen wil je gaan maken?
  • Hoe vaak wil je in een bullet journal schrijven? Meerdere keren per dag, dagelijks, wekelijks of maandelijks?
  • Hoe wil je informatie gaan verzamelen? Bedenk per element of je het wil opschrijven, tekenen, kleuren of dergelijke

Stap 3. Maak een inhoudsopgave voor je bullet journal

Zodra je een bullet journal gaat beginnen, raad ik je aan om te starten met een inhoudsopgave. Daarom is het maken van een journal plan zo belangrijk. Met de inhoudsopgave kun je precies zien op welke bladzijde, je welk overzicht kan vinden. Probeer rekening te houden met het juiste aantal bladzijden en dergelijke. Het ene overzicht vraagt nou eenmaal meer bladzijden dan het andere. Bovendien is het belangrijk om een logische volgorde te bedenken.

Stap 4. Maak de overzichten en dergelijke aan

Het is nu zaak om alle overzichten in je journal aan te maken, zodat ze klaar staan om ingevuld te worden. Maak bijvoorbeeld alvast een leeg schema om je spaargeld in bij te houden. Op die manier hoef je enkel de overzichten en schema’s nog in te vullen.

Stap 5. Start met bullet journalen

Je bent nu volledig klaar om dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks te kunnen journalen. Wanneer je nog bladzijden over hebt, kun je ook nog extra overzichten toevoegen aan de journal. Hopelijk heb je een hoop plezier aan jouw persoonlijke bullet journal.

Een aantal praktische voorbeelden #

Mocht je op zoek zijn naar wat praktische voorbeelden waar een bullet journal bij kan helpen, heb ik er aantal voor je op een rijtje gezet. Het internet staat overigens ook vol met verschillende voorbeelden en handige tips. Ook geef ik je graag wat inspiratie rondom bullet journaling, die kun je hier vinden.

Behoud het overzicht van werk en school prestaties

Bullet journal systemen worden veel ingezet bij studenten en werknemers. Je kunt er namelijk overzichtelijke to-do listen mee maken, maar ook je productiviteit en motivatie mee hoog houden. Bij iedere opdracht, project en taak behoren stappen en die je kun je heel mooi in jouw persoonlijke journal uitwerken. Misschien ken je het wel dat een opdracht of taak zo groot is dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Of wellicht vraagt een opdracht erg veel tijd. Met een bullet journal behoud je overzicht en maak je het behapbaar. Er zijn zelfs volledige social media kanalen die je kunnen helpen jouw persoonlijke journal op te bouwen per vak, rol en ga zo maar door.

Doordat jouw journal ook als agenda kunt dienen, is het ook perfect voor op de werkvloer. Je kunt er aantekeningen in bij houden, tijdschema’s maken en doelen bijhouden. Overigens zijn de mogelijkheden eindeloos. Helemaal wanneer je meerdere opdrachten hebt lopen of vakken volgt, helpt een journal jou bij het prioriteren van de activiteiten met de hoogste prioriteit.

Krijg grip over je persoonlijke leven

Zowel financieel, huishoudelijk als fysiek is het een krachtig middel om grip te krijgen over je leven. Wanneer je moeite hebt om het overzicht te bewaren in je uit- en inkomsten, kan een bullet journal helpen om dat overzicht te creëren. Maak bijvoorbeeld een uitgave logboek of grafieken waarbij je al die gegevens inzichtelijk kunt maken. Je kunt ook verschillende potjes bij houden om per categorie bij te houden hoeveel je uitgeeft.

Heb je er moeite mee om voldoende stappen op een dag te zetten of juist om je huishouden te doen. Je kunt ook daar mooie overzichten voor maken. Eigenlijk valt voor ieder aspect van je leven wel iets te maken of tekenen waardoor je overzicht krijgt in de patronen van je leven. Maak bijvoorbeeld to-do lijsten en houd bij wanneer je welke taak in je huishouden hebt gedaan. Zo vergeet je ze niet te doen.

Zorg voor inzichten in je emotionele leven

Mood tracker voor een bullet journal

Een andere manier waar je bullet journaling voor in kunt zetten, is op emotioneel gebied. Naast hele praktische zaken, kun je namelijk ook de journal inzetten om je gedachten, emoties, energieniveau en gevoelens bij te houden. Het is niet alleen heel erg fijn om gevoelens en emoties op die manier te kunnen uiten, ook helpt het je om er op te kunnen reflecteren. Wellicht ontdek je wel een trend in je gevoelens. Bovendien kan het ook een eyeopener zijn. Je kunt bijvoorbeeld ontdekken dat je wel erg vaak somber bent of juist heel vaak onrustig. Dat geeft aanknopingspunten. Bovendien kun je ontwikkelingen bijhouden.

Dit is ideaal voor mensen die niet het geduld hebben om bijvoorbeeld gedachten en dergelijke voluit op te schrijven, maar wel gedachten en emoties bij wilt houden.

Waar moet je rekening mee houden met een bullet journal? #

Misschien kun je het je voorstellen, maar het vraagt eventjes de tijd om overzicht te krijgen in wat voor jou werkt. Er zijn zoveel schema’s, data en gegevens te noteren, maar misschien is niet alles relevant of werkend voor jou. Het bijhouden van je spaargeld kun je bijvoorbeeld op verschillende manieren doen. Je kunt eurotekentjes maken op de dagen dat je geld hebt gespaard, maar je kunt bijvoorbeeld ook een groot spaarvarken tekenen en daar de euro s in tekenen. Gun jezelf de tijd om het een en ander te ontdekken.

Verder kan het behoorlijke klus zijn wanneer je niet van tekenen houdt. Geen paniek, er is een onwijs grote markt. Zelfs zo groot dat je ook online bullet journals kan vinden met schema’s en dergelijke er al in. Jij hoeft het dan enkel dagelijks nog in te vullen. Een ander tekent en schrijft voor jou alle overzichten die jij erin wilt hebben. Zo kun je toch aan bullet journaling doen, ondanks het wel het en ander kost om zoiets te laten maken. Op het internet kun je overigens ook allerlei voorbeelden vinden, waardoor je niet je eigen creativiteit hoeft in te zetten.

Ook zal niet ieder overzicht direct er perfect uitziet. Met de moderne wereld gaat bijna alles tegenwoordig digitaal. Een bullet journal kan wel online, maar is vaak fysiek op papier. Je moet er met name zelf voor zorgen dat alle overzichten en dergelijke in de journal komen te staan. Het kan zijn dat niet ieder overzicht er perfect uitziet.

Blogs over bullet journaling #

Deel dit artikel: