Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Gebruik een stans- en embossing machine voor scrapbooking

stans- en embossing machine

Deel dit artikel:

Met een stans- en embossing machine kun je zelf hele leuke en verschillende mallen uitsnijden.

Op deze pagina lees je het volgende

Bij zowel scrapbooking, als journaling kun je verschillende materialen inzetten. Je kunt ervoor kiezen om kant-en-klare materialen te kopen, maar je kunt ook zelf materialen maken. Dit kun je onder andere doen met een embossing machine. Het is niet alleen erg voordelig, maar het is ook nog eens heel erg leuk om zelf je materialen te maken. Ik vertel je heel graag meer over embossen.

Wat is embossen?

Bij embossen draait om een afdruk, reliëf of patroon in een papier maken. Dit kun je op een hoop verschillende manieren doen. Je kunt een reliëf maken met bijvoorbeeld een rilpen, embossing poeder, embossing pasta of met een embossing machine. In dit artikel focus ik me op een embossing en stans machine, maar je hebt dus ook een hoop andere embossing technieken.

Embossen zonder machine, maar ook embossen met een machine noemen we droog embossen. Bij embossen zonder machine kun je bijvoorbeeld een lichtbank gebruiken om goed te kunnen zien waar je met de rilpen of embossing tool kunt drukken.

Bij heat embossen komt een heat gun of een haardroger kijken. Je hebt heat embossen ook embossing inkt en embossing poeder nodig om de afdruk te kunnen maken. Naast heat embossen, heb je ook nat embossen. In dat geval wordt er gebruik gemaakt van embossing pasta. De pasta heeft enige tijd nodig om te drogen.

Wat is een embossing machine?

Met een embossing machine kun je met embossing mallen verschillende printjes en reliëf uit en in papier; vilt; karton en textiel drukken. De snijmallen komen in een hoop verschillende soorten en maten. Embossen is al jaren erg populair. Met een embossing machine kun je namelijk hele mooie kaarten en versiersels en dergelijke maken. Hoe leuk is het om met de feestdagen je eigengemaakte kaarten te kunnen sturen? Je kunt een embossing machine aanschaffen in verschillende formaten. Zo kun je bijvoorbeeld in A4 formaat, maar ook in A5 formaat een apparaat aanschaffen.

Wat is een stansmachine?

Naast een embossing machine heb je ook stansmachines. Daarmee kun je uit exact dezelfde materialen, papier; vilt; karton; textiel, ook vormen en figuurtjes snijden. Ik maak van deze mogelijkheid het meeste gebruik. Je hebt tegenwoordig machines waarmee je kunt embossen en stansen. De perfecte manier om erg leuke figuren en vormen. Ik heb bij de Action en onder andere op de beurzen waar ik ben geweest erg leuke stansmallen en embossing folders kunnen kopen.

Wat is een embossing folder?

Een embossing folder is hetzelfde als een embossing mal. Een embossing mal of folder is eigenlijk een soort mapje waarin je het gekozen materiaal tussenlegt om het vervolgens door de embossing machine te halen. Dankzij het patroon of de vorm die op of in de embossing mal zit, blijft er een vorm of patroon in het materiaal achter. Vaak wordt papier in de embossing mal gebruikt. Het is een gemakkelijke manier van embossen.

Hoe werkt een stans- en embossing machine?

Voordat je met een embossing- en stansmachine aan de slag gaat, is het belangrijk om de instructies eerst goed te lezen. Doordat ik een embossing- en stansmachine in één heb, zijn de instructies vrij uitgebreid. Je kunt met een embossing- en stansmachine het volgende doen: werken met embossingmallen; werken met 3D embossingmallen; werken met simpele snijmallen en werken met gedetailleerde snijmallen. Iedere manier heeft zijn eigen instructie.

Hoe werkt een stansmachine?

Stap 1. Plaats de basisplaat op een vlakke ondergrond

Stap 2. Leg daar plaat 3 of plaat C overheen

Stap 3. Plaats de snijmal bovenop de plaat. Zorg ervoor dat de snijkant naar boven ligt

Stap 4. Plaats daaroverheen de stof waar je de snijmal overheen wilt plaatsen. Leg daaroverheen plaat 2 of B

Stap 5. Zorg ervoor dat alle platen op elkaar blijven liggen en plaats het hele pakket op de bodem van de machine

Stap 6. Draai rustig aan de hendel en draai het hele pakket door de machine tot het pakket aan de andere kant van de machine eruit komt

Stap 7. Zodra het hele pakket door de machine is gegaan, kun je het gesneden vel uit de machine halen

Stap 8. Sommige snijmallen zijn vrij gedetailleerd en hetgeen dat je wilt uitsnijden, kan in de snijvlakken blijven zitten. Haal de stof langzaam van de snijmal af en met een naald kun je de gaatjes leeg maken.

Hoe werkt een embossing machine?

Stap 1. Plaats de basisplaat op een vlakke ondergrond

Stap 2. Leg hier plaat 2 of B overheen. Je hebt daar twee dezelfde van

Stap 3. Plaats over die plaat de embossing mal en doe de stof waar je uit wilt embossen tussen de mal in. Denk bijvoorbeeld aan papier, karton of een andere stof. Sluit daarna de mal

Stap 4. Leg vervolgens de tweede plaat over de embossing mal heen

Stap 5. Houd het hele pakket goed vast en plaats op de bodem van de machine. Duw het pakket in de machine terwijl je rustig aan het handvat draait

Stap 6. Terwijl je draait, komt het pakket aan de andere kant van de machine eruit. Vang het pakket op en haal de stof tussen de platen uit

Stap 7. Het kan zijn dat de embossing mal aan de stof blijft zitten. In dat geval is het belangrijk om de embossingmal langzaam van de stof af te halen

Wat zijn de voordelen aan een stansmachine en een embossing machine?

Je kunt een hoop verschillende embossing mallen gebruiken. Dat houdt in dat je dus ook een hoop verschillende objecten kunt maken. Wanneer je op zoek gaat naar embossing mallen zul je ontdekken dat de mogelijkheden oneindig zijn. Planten, dieren en landschappen zijn onder andere allemaal mogelijk. Waar je ook voor kiest, het kost tijd en materialen om het te kunnen maken. Toch zijn er meerdere voordelen om aan de slag te gaan met een stansmachine of embossing machine.

Embossen en stansen is erg voordelig

Op Etsy stikt het van de webshops die frames en dergelijke aanbieden. Ik vind die persoonlijk onwijs duur. In veel gevallen betaal je voor 4 frames bijna vijf euro. Met je eigen stansmachine en embossing machine en snijmallen en embossing mallen kun je oneindig veel frames maken. Dat is dan ook exact de reden waarom ik een embossing machine heb aangeschaft. Voor het geld dat je bij een webshop kwijt bent, kun je er zelf thuis veel meer maken. Overigens heb je ook niet een probleem wanneer een webshop jouw favoriete figuurtjes niet op voorraad heeft of niet meer levert. Je kunt ze namelijk zelf blijven maken. Ik heb overigens nog vele andere tips om budgetproof te journalen.

Je bent creatief bezig met embossen en stansen

Het is onwijs leuk om creatief bezig te zijn en wordt eigenlijk door velen onderschat. Met een embossing machine maak jij je eigen materialen voor journaling en scrapbooking. Het proces om de embossing mallen te gebruiken is natuurlijk heel creatief. Bovendien heb je materialen gemaakt waar je nogmaals creatief mee bezig kunt zijn. Je gebruikt de frames en vormen namelijk in je pagina’s.

Wat kun je met de uitgesneden frames doen?

Ik focus me in dit artikel met name op scrapbooking en journaling, maar je kunt met embossing mallen nog veel meer doen. Zo is het onwijs populair om zelf kaarten mee te maken. Dat is heel erg leuk voor feestdagen, verjaardagen of gewoon zomaar. Naast het maken van kaarten, kun je met embossing ook tafeldecoraties, hangende decoraties of andere versieringen maken.

Doordat je ieder figuurtje uit een specifiek blad snijdt of malt, is het wellicht handig om te weten wat je met de restanten kunt doen. Uiteraard kun je ook daarmee veel leuke dingen doen. Met de restjes van het papier dat ik heb gebruikt, ga ik bijvoorbeeld zelf papier maken. De leuke kleuren zorgen direct voor kleur in het papier. Wees dus creatief met de restjes, ook daar kun je nog een hoop mee doen.

Stans machine

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze artikelen: