Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hoe kun je zelf een junk journal maken?

Junk journal maken

Deel dit artikel:

Een junk journal maken kan al in een aantal simpele stappen.

Op deze pagina lees je het volgende

Heb jij je altijd al afgevraagd hoe je zelf een junk journal moet maken? Of misschien vraag jij je af wat je met oude kranten of de restjes van ongebruikt papier kan doen? Zelf een junk journal maken is vrij eenvoudig en bovendien een hele leuke bezigheid. In dit artikel lees je alles over hoe je een junk journal kan maken, wat je ervoor nodig hebt en ontvang je bovendien een aantal junk journal ideeën ter inspiratie.

Wat is een junk journal?

Een junk journal bestaat volledig uit materialen die je normaal gesproken zou weggooien. Junk staat namelijk voor afval. Echter creëer je juist iets heel ergs moois. Waardoor het woord afval eigenlijk niet meer geheel toepasselijk is. Desondanks wordt het dus wel een junk journal genoemd. Bij een junk journal kun je onder andere bladzijden, maar ook de kaft volledig van “junk” maken. Een aantal junk journal ideeën zijn bijvoorbeeld karton, kranten, servetten en meer. Verderop in dit artikel lees je nog meer junk journal ideeën die je kunt gebruiken.

Waarom een junk journal maken?

Junk journals worden vaak gebruikt door creatievelingen. Een junk journal maken is overigens ook al een creatief proces. Je gaat op zoek naar verschillende materialen om uiteindelijk een junk journal te maken die bij jouw doel past. Een junk journal maken vraagt namelijk niet alleen creativiteit, maar ook inzicht. Hoe kun je er voor zorgen dat de junk journal bijvoorbeeld ook geschikt is als bullet journal of dagboek? Je hebt dan bijvoorbeeld ruimte nodig om te schrijven. Dat vraagt van te voren inzicht over hoe je de pagina’s gaat indelen.

Een junk journal maken helpt je daarom direct ook bij het ontwikkelen van verschillende vaardigheden. Die helpen je uiteindelijk ook in het dagelijks leven. Een aantal vaardigheden die bij een junk journal maken aan te pas komen zijn bijvoorbeeld oplossingsgericht denken, ruimtelijk inzicht en flexibiliteit. Overigens werkt een junk journal maken ook heel therapeutisch.

Waar kun je een junk journal voor gebruiken?

Nu je weet wat een junk journal is, is het natuurlijk ook handig om te weten wat je er mee kunt doen. Een junk journal maken vraagt namelijk enige inspanning. Je wilt het daarom natuurlijk ook kunnen gebruiken. Een junk journal kun je op een hoop verschillende manieren gebruiken. Namelijk als:

 • Art journal
 • Scrapbook
 • Notitieboekje
 • Dagboek
 • Agenda
 • Fotoboekje
 • Bullet journal

De voordelen van een junk journal maken

 • Je geeft ongebruikte materialen een nieuwe doel
 • Je kunt besparen op afvalkosten omdat je minder weggooit
 • Je kunt besparen op uitgave omdat je minder materialen hoeft te kopen
 • Je hebt een volledig unieke journal omdat niemand exact dezelfde materialen in huis heeft

Wat heb je nodig om zelf een junk journal te maken?

Een junk journal maken vraagt ook enkele materialen. Je hebt materiaal nodig voor drie elementen. Een junk journal bestaat namelijk uit een kaft, de bladzijden en een manier om de kaft en de bladzijden aan elkaar vast te maken. Welke materialen je uiteindelijk gebruikt voor de kaft, de bladzijden en voor het binden is natuurlijk aan jou. Enige inspiratie tref je aan bij de junk journal ideeën. Je hebt dus in ieder geval nodig:

 • Karton voor de kaft (bijvoorbeeld een verpakking doos van cornflakes
 • Schaar
 • Potlood
 • Materialen voor de bladzijden (denk bijvoorbeeld aan verschillende kleuren, met print of zonder print en verschillende structuren)
 • Naald en draad
 • Een meetlat
 • Papiersnijder
 • Materiaal om de kaft te versieren
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Hoe maak je stap voor stap een junk journal?

Nu je alle materialen hebt verzameld, kunnen we de junk journal maken. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen, maar ik vertel je hoe ik een junk journal maak. Voor het gemak heb ik de stappen van de kaft, de bladzijden en het in elkaar zetten apart beschreven.

Het maken van de kaft

Zorg ervoor dat je niet een al te grote verpakking gebruikt als kaft. Helemaal bij de eerste keer junk journal maken is het verstandig om bijvoorbeeld op A5 formaat te beginnen. A5 formaat is 14,8 bij 21 centimeter. Voor het gemak kun je 15 bij 21 centimeter aanhouden.

Stap 1. Knip of scheur de verpakking zodat het een lang uitgerekt stuk karton wordt. In totaal heb je namelijk (15 cm + 2 cm + 15 cm) 32 cm in de lengte nodig om een junk journal te maken. Knip bijvoorbeeld de bovenkant en de onderkant van de verpakking eraf. Vervolgens kun je langs een rand omhoog knippen zodat je de binnenkant van de verpakking kunt zien.

Stap 2. Reserveer ongeveer 2 centimeter voor de rug van je junk journal. Neem daarom je meetlat en het potlood om de formaten bij te houden. Je krijgt dan dus 15 cm voor de voorkant, 2 cm voor de rug en nog eens 15 cm voor de achterkant.

Stap 3. Nu je alle maten in het karton hebt gezet, kun je eventueel overige materiaal afknippen of met een papiersnijder afsnijden. Door een papiersnijder te gebruiken, weet je zeker dat je rechte randen krijgt.

Stap 4. Vervolgens kun je nu met een schaar over de randen van de rug van de kaft gaan zodat je het makkelijker kunt vouwen. Dat wordt ook wel rillen genoemd. Sommige papiersnijders hebben naast een mesje ook een ril-functie. Die kun je dus ook gebruiken.

Stap 5. Nu is het tijd om de buitenkant en eventueel de binnenkant van je kaft te versieren. De kaft heeft namelijk de opdruk van een product van de verpakking op zich. Het is daarom wel zo leuk om de kaft helemaal naar jouw smaak te versieren. Je kunt van allerlei materialen gebruiken.

Het maken van de bladzijden

Stap 1. Nu is tijd om de bladzijden te verzamelen. Je ziet soms junk journals met verschillende formaten bladzijden. Het is natuurlijk ook mogelijk om alle bladzijden even groot of net iets kleiner dan de kaft te maken. In plaats van 15 hou je dan bijvoorbeeld 14,8 aan. Om het jezelf makkelijker te maken, kun je ervoor kiezen om bladzijden van 29,6 door de helft te vouwen. Je hebt dan direct veel minder materiaal nodig om de junk journal te vullen.

Je kunt echter ook ander materiaal gebruiken dan papier. Denk bijvoorbeeld aan bladzijden uit een tijdschrift of de krant, papieren tasjes die je in formaat knipt of bladzijden uit boeken. Je kunt in principe van alles gebruiken wat je tegenkomt. Net wat je leuk vind om te gebruiken. Een junk journal bestaat vaak uit gerecyclede materialen, maar dat hoeft dus niet per se.

Stap 2. Wanneer je alle materialen hebt, is het dus zaak om alle bladzijden op formaat te knippen of te vouwen.

De junk journal in elkaar zetten

Nu is het tijd om de junk journal in elkaar te zetten. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt met de naald namelijk 4 gaatjes maken in de kaft en in het papier. Op die manier kun je namelijk met draad de kaft en de bladzijden aan elkaar naaien. Zie je het niet zitten om met de naald aan de slag te gaan, kun je er ook voor kiezen om enkel het draad door het midden van de bladzijden en over de kaft te binden. Door het draad er enkele keren omheen te draaien, zorg je ervoor dat de junk journal stevig in elkaar zit.

Een aantal junk journal ideeën

Eerder noemde ik al een aantal globale junk journal materialen die je kunt gebruiken. Ik heb al eens eerder een artikel geschreven over hoe je geld kunt besparen bij het journalen. Gebruik het artikel vooral ter inspiratie. Natuurlijk zijn er nog veel meer materialen die je kunt gebruiken bij een junk journal maken. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

 • Je kunt stevige kaften maken van kartonnen dozen (bijvoorbeeld van cornflakes verpakkingen)
 • Je kunt nieuw papier maken van oude kranten
 • Je kunt plaatjes en tekst uitknippen van tijdschriften en bladen
 • Je kunt bloemen en bladeren drogen en gebruiken ter decoratie of als stempel
 • Je kunt oude landkaarten gebruiken als bladzijden
 • Je kunt bladzijden uit oude boeken gebruiken als bladzijden

Conclusie over een junk journal maken

Een junk journal maken is niet alleen een leuke bezigheid, maar je kunt er ook een hoop geld mee besparen. Je hoeft namelijk minder nieuwe materialen te kopen en hoeft minder spullen weg te gooien. Een junk journal maken is vrij gemakkelijk te doen. Je kunt verschillende materialen gebruiken voor de bladzijden en kunt met bijna iedere verpakking een kaft maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze artikelen: