Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn favoriete journal en scrapbook stylen

scrapbook stylen

Deel dit artikel:

Maak pagina's volledig in jouw favoriete scrapbook stylen

Op deze pagina lees je het volgende

Je zult ontdekken dat je tijdens het journalen, scrapbooken en art journalen je een eigen stijl gaat ontdekken. Toch zijn er overkoepelende scrapbook stylen die eigenlijk iedere scrapbooker en journaler uitprobeert. Binnen die stijlen pas jij eigenlijk je eigen persoonlijke touch toe. Er zijn een hoop verschillende scrapbook stylen beschikbaar, maar op deze pagina deel ik mijn favoriete scrapbook stylen met jou. Bovendien kun je de pagina’s als scrapbook voorbeelden beschouwen.

Wat is een scrapbook style?

Ondanks dat iedereen zijn eigen persoonlijke stijl ontwikkeld tijdens het scrapbooken en journalen, heb je een aantal thema’s die overkoepelen. Aan iedere scrapbook stijl breng jij nou eenmaal je eigen twist aan. Het creëren van een pagina in een specifieke scrapbook stijl is een van de redenen waarom het zo ontspannend is om te scrapbooken. Alle onderdelen op de pagina sluiten namelijk volledig bij elkaar aan. De kleuren, de elementen, de letters en zelfs de compositie zorgen ervoor dat je van een scrapbook stijl kunt spreken.

Bij scrapbooken gebruik je onder andere papier, stickers, plaatjes en meer. Die elementen samen vormen een bepaalde stijl. Wanneer je gaat scrapbooken kun je ervoor kiezen om eerst een stijl te kiezen en de elementen erbij zoeken die daar bij aansluiten. Uiteraard kun je ook gewoon beginnen en zodra de pagina compleet is bekijken welke scrapbook stylen of scrapbook stijl je er het beste bij vindt passen.

Waar kun je rekening mee houden bij scrapbook stylen?

Bij scrapbooken is er geen goed of fout. Het gaat om jouw persoonlijke stijl en jouw creaties. Probeer daarom ook niet te zwart-wit te denken. Verschillende scrapbook stylen lijken op elkaar en sluiten ook heel goed bij elkaar aan. Bovendien kunnen jouw creaties ook omschreven worden met verschillende stijlen. Een pagina kan bijvoorbeeld zowel vintage zijn als botanisch.

Waarom je een scrapbook stijl van te voren kunt kiezen?

Toen ik net begon met scrapbooken koos ik eigenlijk alleen een specifieke kleur uit voor de pagina. Ik zocht vervolgens allerlei elementen in die kleur uit en speelde net zolang met de compositie tot ik tevreden was. Momenteel kies ik dus eerst een scrapbook stijl uit. Dit helpt mij om een pagina gerichter samen te stellen. Je kunt dan namelijk gerichter zoeken tussen al je materialen en dat komt de saamhorigheid van je pagina’s ten goede.

Een andere reden om eerst een scrapbook stijl te kiezen, is omdat het je kan helpen bij gebrek aan inspiratie. Iedereen die op welke manier creatief bezig is, zal wel begrijpen dat je soms geen inspiratie hebt. Niets is frustrerender dan dingen keer op keer uitproberen en steeds weer niet tevreden zijn met het resultaat. Het kiezen van een scrapbook stijl maakt dat proces makkelijker. Je weet namelijk precies waar je naar op zoek moet wanneer je kiest voor een zwart-witte stijl.

Hoe kies je een scrapbook style?

Zoals je eerder al hebt kunnen lezen is kun je ervoor kiezen om eerst een scrapbook stijl uit te kiezen wanneer je gaat scrapbooken. Dit kun je bijvoorbeeld doen op basis van jouw persoonlijke voorkeur. In veel gevallen maak je uiteindelijk toch hetgeen wat je zelf ontzettend mooi vindt. Vaak heb je in die stijlen ook de meeste materialen van in huis.

Je kunt ook eerst één element uitzoeken. Denk bijvoorbeeld aan een specifiek plaatje, een bepaalde sticker of papier met een bepaalde achtergrond. Na het kiezen van een bepaald element kun je de overige elementen voor een stijl erbij selecteren. Op die manier kun je langzaam de volledige pagina vullen in jouw gewenste stijl. Bij een botanische stijl kun je bijvoorbeeld eerst een plaatje van een specifieke plant selecteren. Vervolgens kies je daar een passende achtergrond en overige elementen bij.

Mijn favoriete scrapbook stylen

Eerlijk gezegd denk ik bij mijn pagina’s niet perse aan een specifieke stijl. Naar mijn idee heb ik bij sommige pagina’s namelijk heel duidelijk een specifieke scrapbook style en bij andere juist helemaal niet. Ik deel hier graag een aantal van mijn favoriete scrapbook stylen met jou. Bovendien zijn dit een aantal scrapbook voorbeelden:

Botanical scrapbooking

Een van mijn favoriete scrapbook stylen is botanical. Bij botanical draait het om natuur, kruiden en planten. Bij deze stijl kun je dus denken aan groene en bruine tinten, maar ook aan plaatjes van verschillende bloemen en planten. Je hebt een hoop plaatjes van bijvoorbeeld natuurkunde boeken van vroeger, maar ook genoeg stickers die erbij aansluiten. Het is ook mogelijk om plaatjes uit tijdschriften te gebruiken, dat is ook nog eens lekker budgetproof. Hieronder heb je enige inspiratie bij botanische scrapbooking.

Botanical scrapbooking
Botanical scrapbooking

Vintage scrapbooking

Ik ben zelf vooral een grote liefhebber van de stijlen vintage en old school. Bij een vintage scrapbook stijl draait het om bijvoorbeeld papier dat eruit ziet alsof het al jarenlang bestaat. Je kunt ook stickers gebruiken van mensen met het uiterlijk van een desbetreffende tijd of spullen die veel gebruikt werden in die tijd. Stiekem vind ik de vintage pagina’s uit mijn journals het allermooiste. Ook daar heb ik een voorbeeld van.

vintage scrapbooking
Vintage scrapbooking

Romantische scrapbooking

Misschien een beetje cliché, maar naast vintage en botanisch, ben ik ook groot fan van romantische scrapbooking. Ik heb het dan over rode, roze en paarse kleuren. Tegelijkertijd horen daar ook leuke printjes bij, denk bijvoorbeeld aan bloemen, stippen en dergelijke. Ook bij romantische scrapbooking deel ik graag een aantal voorbeeld met je.

romantische scrapbooking
Romantische scrapbooking

Floral scrapbooking

Bij floral scrapbooking draait het om bloemen. De klassieke roos is natuurlijk onmisbaar, maar je hebt ook een hoop andere mooie bloemen. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, lelies en zonnebloemen. Je hebt ook hele mooie boeketten. Ook bij deze scrapbook stijl kun je gebruik maken van stickers, paperpads en plaatjes.

floral scrapbooking
Floral scrapbooking

Tot slot over journal en scrapbook stylen

Uiteraard kun je ook verschillende scrapbook stylen met elkaar combineren. Er zijn namelijk geen specifieke regels tijdens het journalen en scrapbooken. Je kunt alle materialen en stijlen oneindig met elkaar combineren tot een creatie die helemaal naar jouw wens is. Het gaat er namelijk om dat jij plezier haalt uit het proces en het maken van jouw scrapbook en journal pagina’s. Maak en gebruik dus vooral hetgeen waar jij je goed bij voelt!

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze artikelen: